לקנאביס הרפואי סגולות רבות והוא מסייע בטיפול של מחלות רבות ובהקלה על סבלם של חולים רבים. אך
האם מותר לאישה לצרוך קנאביס רפואי בהריון? האם ישנן השלכות של השימוש בקנאביס רפואי על היולדת ועל העובר ומה הן?
היחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) שבמשרד הבריאות מגדירה את הטיפול בקנאביס רפואי כבטוח וככזה שאינו מתאפיין בתופעות לוואי חמורות. ההנחה הזו של משרד הבריאות מתבססת על מחקרים רבים בעולם, בהם נמצא כי השימוש במוצרים המתבססים על קנאביס רפואי אינו גורר תופעות לוואי חריגות.
יחד עם זאת, הן במשרד הבריאות והן בגופי הבריאות העולמיים, ממליצים שלא לצרוך קנאביס רפואי במהלך ההריון. המלצה זו מצטרפת להמלצות בריאותיות נוספות לנשים הרות שלא לעשות שימוש בתרופות מסוימות במהלך ההריון, אף שמדובר בתרופות שהן נוטלות ביום-יום. בחלק מהמקרים יצאו ההגבלות משום שמחקרים הוכיחו כי שימוש בתרופה גרם לפגיעה בעובר או ביולדת, ובחלק מהמקרים פשוט אין מידע מספיק.
במקרה של קנאביס רפואי בהריון, מדובר בשילוב של שני המקרים. עד לשנים האחרונות לא הייתה כמות משמעותית של מחקרים בנושא ההשפעה של הקנאביס הרפואי על העובר. לאחרונה נעשו עוד ועוד מחקרים המוצאים קשר בין נשים שצרכו קנאביס במהלך הריון לבין סיכונים לאם ולעובר. לצד זאת חשוב להדגיש כי המסקנות עדיין אינן חד משמעיות וכל הזמן מתגלים ממצאים חדשים. לכל אלו יש להוסיף את העובדה כי המחקרים שנעשו בנושא הקנאביס הרפואי נעשו על חיות ולא על הנשים והעוברים או התינוקות עצמם וגם בשל כך הם אינם חד משמעיים. מחקרים שנעשו בנושא עישון מריחואנה במהלך הריון התבססו על דיווחים של נשים וכי שמבצעי המחקרים בעצמם אומרים – לא תמיד דיווחים אלו הינם מדויקים ומהימנים.
השפעות השימוש בקנאביס במהלך הריון
מחקר שפורסם בשנת 2013 בארה"ב מצא כי הסיכוי של אישה הרה הצורך קנאביס רפואי במהלך הריון הוא גבוה פי 2.3 מנשים אחרות ללידה שקטה. אחוזים הדומים לנשים מעשנות במהלך הריון או נשים הצורכות משככי כאבים
מחקר אחר, של בית החולים הר סיני בניו יורק שהתפרסם בשנת 2021, מעלה את הממצאים ולפיהם שימוש בקנאביס במהלך ההריון משפיע על השליה ועלול להשפיע על התפתחות הילד.
מחקר ספרדי משנת 2020 מרחיק לכת אף יותר וקובע כי לחשיפה טרום לידתית לקנאביס יש השפעות ארוכות טווח במהלך הילדות, ההתבגרות והבגרות המוקדמת ואלו נוטים יותר לסבול מהפרעות התנהגותיות וקוגניטיביות.
לצד אלו, מחקר שעסק בנשים מג'מייקה שעישנו מריחואנה במהלך ההריון גילה דווקא מסקנות אחרות. המחקר קבע כי לא נמצאו הבדלים בין תינוקות בני 3 ימים שאימם צרכה מריחואנה במהלך ההריון לבין תינוקות של אמהות שלא צרכו את החומר. בבדיקה שנעשתה בקרב התינוקות בגיל חודש נמצא כי דווקא התינוקות שאימם צרכה קנאביס היו ערניים יותר. במחקר זה עלתה ההשערה כי דווקא מאפיינים חברתיים הם שיצרו את ההבדל בין שתי הקבוצות ולאו דווקא עישון מריחואנה מצדה של האם.
קנאביס והנקה
אז לגבי שימוש במריחואנה רפואית במהלך הריון נראה כי המחקר הולך ומתפתח והמסקנה היא כי יש לעישון ירוק בהריון השלכות על העובר הן לטווח הארוך והן בטווח המיידי, שכן הסיכוי ללידה שקטה גדל. אולם מה בנוגע להנקת התינוק תוך צריכת מריחואנה רפואית? המחקר בנושא זה עדיין בחיתוליו. במקרה זה אין מסקנות חד משמעיות.
במחקר שפורסם בשנת 2020 ניסו לבחון את ההשפעה של הקנאביס על התינוקות היונקים, אך לא הגיעו למסקנה ברורה. לדבריהם, ישנן עדויות המצביעות על האטה בצמיחה והתפתחות מופחתת של תינוקות שנחשפו לקנאביס דרך הנקה, אולם המחקר אינו מספיק גדול ואיכותי כדי להצביע על ממצאים ברורים.
קנאביס רפואי בהריון – עדיף להימנע?
היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות תמליץ רק במקרים חריגים ביותר, ותחת אישור מיוחד שלה, לעשות שימוש בקנאביס רפואי בהריון. במקרים חריגים בהם האישה חייבת את הטיפול או את המשכו, יאושר לה לעשות שימוש בו, במגבלות אחרות: צריכה מוגבלת וללא עישון החומר.